Friday, January 21, 2011

Panduan Membeli Secara Online


Peredaran masa membawa kita kepada pelbagai pendedahan dunia digital.kini, membeli sesuatu bukansesuatu yang sukar dan membebankan,malah lebih mudah dengan hanya di hujung jari sahaja.

Membeli secara ‘online’ telah menjadi ‘trend’ pada masa kini.Lambakan peniaga yang tumbuh seperti cendawan selepas hujan menjadikan alternatif dunia digital sebagai sumber pendapatan yang sememangnya lebih lumayan dengan modal yang kecil.Pelbagai cara boleh dilakukan antaranya mencipta blog,facebook dan pelbagai lagi sebagai sumber perantaraan antara peniaga dan pembeli.

Tapi awas! Sebagai pembeli aanda perlu bijak dalam mengenal pasti sama ada perniagaan yang berurusan benar-benar wujud atau hanya penipuan.Lihat panduan di bawah sebagai asa untuk kamu membeli secara online.

1) Bandingkan harga-membandingkan harga adalah suatu kemestian semasa membeli. Untuk satu jenis produk yang kamu minati,bandingkan antara butik-butik online yang ada (seiring dengan kualiti). Pastikan harga yang dipilih berpatutan dan tidak melibatkan kos yang tinggi. Jika kamu membeli dalam jumlah yang banyak, pastikan ada potongan harga yang ditawarkan kerana ia melibatkan kos penghantaran.

2) Reputasi peniaga-pilih peniaga yang mendapat komen atau reputasi yang baik daripada pembeli lain. Semua itu boleh dilihat pada blog yang dipamerkan.Maklum balas dari pembeli lain terhadap perkhidmatan yang diberikan oleh peniaga akan memberi jaminan kepada wang yang dilaburkan. Sekurang-kurangnya kamu tidak akan kecewa dengan perkhidmatan pihak peniaga.

3) Testimoni pembeli – kamu juga jangan mudah terperdaya dengan testimonial. Selidik yang diberikan oleh pembeli-pembeli yang berurusan dengan peniaga.Ini kerana ditakuti terdapat penipuan pada pihak peniaga yang menggunakan rakan-rakan sebagai testimonial. Jadi pastikan testimoni itu benar-benar daripada pembeli perniagaan itu sendiri.

4) Berhubung dari semasa ke semasa- Selepas membeli, berhubung dengan penjual dari semasa ke semasa sehingga kamu memperoleh produk yang dibeli. Ini untuk memastikan bahawa kamu tidak tertipu kerana membeli secara online memerlukan pembeli membayar terlebih dahulu sebelum produk dihantar.

5) Duit bank yang cukup- Jika kamu benar-benar pasti untuk membeli produk yang kamu minati secara online, pastikan wang didalam bank mencukupi mengikut kadar harga yang ditawarkan. Sebaiknya, elakkan dar1pada menggunakan kad kredit untuk membeli, ini kerana ia akan mengundang satu masalah lain yang kamu sendiri tidak jangkakan.

Kredit untuk Norlizaina Mohd Ali( Ingin Tahu, Dara.Com Edisi Februari)


No comments:

Blog via Fesbuk