Friday, February 18, 2011

Tuanku Mizan Terbang Dengan Jet Sukhoi


Agak-agak kalau diberi peluang korang ada berani tak naik jet sukhoi yang terbang 15,000 kaki dengan kelajuan supersonik tuh. Agak-agak mesti muntah hijau dulu kan? Bangga juga Tuanku Mizan a.k.a sultan dari negeri Terengganu ni (hehe) boleh naik jet ni,walaupun orang lain yang pandu tapi bila dah kelajuan supersonik siapa yang sanggup kan? Engkau ada?? hehe...lagilah Tuanku Mizan merupakan ketua negara pertama menaiki jet Sukhoi ni di dunia...ehem ehem..macam citer Independence Day je, tapi realitinya ada ke Presiden US sendiri nak bertempur ngan alien@ musuh?haha..
RA tau Tuanku Mizan ni patriotik orangnya. Seawal helikopter Nuri jatuh 4 tahun lepas (2007), baginda dan Pemaisuri Agung antara yang terawal turun padang meninjau dan menyambut 6 jenazah anggota TUDM. Ironikkan bila Tuanku Mizan sampai lebih dulu dari yang lain..

BUTTERWORTH 7 Feb. - Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin hari ini dibawa menaiki jet pejuang Sukhoi SU-30MKM Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sempena lawatan Seri Paduka Baginda ke Pangkalan Udara TUDM di sini.

Ia merupakan peristiwa bersejarah kerana Tuanku Mizan merupakan ketua negara pertama yang menaiki pesawat Sukhoi yang dibawakan khas dari Pangkalan Udara Gong Kedak, Terengganu.

Pesawat yang membawa Seri Paduka itu bertolak kira-kira pukul 10.40 pagi dan mengambil masa 45 minit mengelilingi ruang udara Pulau Langkawi, Kedah dan Pulau Pinang pada kelajuan supersonik.

Jet itu dipandu Pegawai Memerintah 11 Skuadron, Kolonel Mohd. Asghar Khan Gauriman Khan dengan diiringi sebuah lagi pesawat pejuang TUDM jenis FA/18D Hornet.
Panglima TUDM, Jeneral Tan Sri Rodzali Daud berkata, Seri Paduka begitu teruja dapatmerasai pengalaman bersama menerbangkan pesawat tempur itu selain menyertai Kelab Supersonic TUDM.

''Ketika sesi taklimat sebelum penerbangan juga, Seri Paduka begitu gembira untuk terbang dan menunjukkan kepada rakyat jelata keupayaan pesawat Sukhoi untuk terbang dan beroperasi dengan baik," katanya kepada pemberita selepas majlis tersebut.

Malah, katanya, Tuanku Mizan juga menunjukkan rasa gembira apabila selamat mendarat dan bertitah mahu mencuba penerbangan lain selepas ini.
Sementara itu, Mohd. Asghar Khan berkata, beliau berbangga kerana terpilih untuk menerbangkan Seri Paduka dan bersyukur apabila penerbangan itu berjalan dengan baik.

Menurutnya, beliau membawa Seri Paduka terbang pada ketinggian 15,000 kaki dengan kelajuan maksimum ke Pulau Langkawi sebelum turun ke paras 200 kaki bagi membolehkan Seri Paduka menikmati pemandangan di sekitar pulau legenda itu.

''Saya juga membawa Seri Paduka ke Pulau Pinang dan terbang di sebelah bangunan Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) dan Jambatan Pulau Pinang'' katanya.

Terdahulu itu, keberangkatan tiba Seri Paduka Baginda di pangkalan itu disambut Yang Dipertua Negeri Tun Abdul Rahman Abbas, Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin dan Rodzali.
Sebaik tiba, Tuanku Mizan memeriksa kawalan kehormatan utama sebelum diberi taklimat mengenai pesawat Sukhoi SU-30MKM oleh Rodzali.Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri

2 comments:

wira2u said...

Bule gak try naik jet tu gi jalan2 nati...

Mita said...

heh..sebab tu baginda nak amek lesen dulu tuh :)

Blog via Fesbuk